Kegyvesztettek lettünk


ecsrertlogo2A Közösen Ecserért Egyesület nem kapott támogatást

A képviselő-testület február 26-án írta ki a civil szervezetek támogatásáról szóló pályázatot. A költségvetésben erre 1 millió 989 ezer forintot különítettek el. Beadási határidőként március 4-ét jelölték meg. A szűk határidő ellenére kilenc civil szervezet adta be a pályázatát, köztük a Közösen Ecserért Egyesület is. Pályázatunkban 400.000,- Ft-ot kértünk a június 29-re meghirdetett Juniális Falunap és Katolikus Ifjúsági Találkozóra. A kilenc pályázó közül egyedül a Közösen Ecserért Egyesület nem kapott támogatást. Pedig a pályázatunk nem egy szűk réteg megcélzását vette célba. Nem akarjuk a többi civil pályázó kérelmét górcső alá venni. Helyette inkább mellékeljük a pályázatunkhoz is becsatolt programtervezetünket és a hozzácsatolt költségvetést.

4.o. 1. sz. melléklet juniális költségvetése 4.o. 2.sz. melléklet júniálistervezete

 A pályázat kiírását lehetővé tévő rendeletet még 2011. II.23-án fogadta el a képviselő-testület. Ebben egyértelmű a szándék Ecser Község Önkormányzata fontos feladatának tartja azt, hogy az ecseri civil szervezetek önálló kezdeményezései pályázat útján támogatáshoz jussanak. Ezen segítséggel anyagi eszközeiket kiegészítve hatékonyabban munkálkodhatnak a település javára.”

Az általunk megvalósítandó program tökéletesen beleillik ebbe a koncepcióba. A katolikus egyház is támogatja a szándékunkat, hiszen rendelkezésünkre bocsátják a parókia kertet és Beer Miklós megyés püspök a rendezvény fővédnökségét is elvállalta. Aztán meglepetésként hatott, hogy a március 12-én megtartott testületi ülésen a két Fideszes képviselő (Dr. Petky Ferenc és Hosszú János) tiltakozása ellenére – a többségben lévő,  a polgármestert támogató – független képviselők, indoklás nélkül   egy árva vasat sem szavaztak meg a rendezvényünkre. Ezek után fölvetődik a kérdés, hogy – Isten segedelmével kegyvesztettek lettünk?

Ez elég hihetetlennek tűnne egy egyházi ihletésű rendezvény esetében.

Vagy a nemmel szavazó független képviselők nem vallásgyakorlók és nem hisznek az ilyen programokban? Ez is elég valószínűtlen.

A mi pályázatunk esetében sajnos sokkal egyszerűbb a  magyarázat. Gál Zsolt segedelmével lettünk kegyvesztettek! A polgármester nem szimpatizál az egyesülettel, mert nyíltan kimondtuk, hogy civil szervezetként folyamatosan kontrolláljuk az önkormányzat munkáját. (A civilek egyik legfontosabb feladata a normakontroll szerep) A polgármester a képviselő-testületre gyakorolt pressziójával kicsikart  döntésével is kinyilvánította, hogy nem szereti a demokratikus módszereket. Biztosak vagyunk benne, hogy ha egy másik civil szervezet kérte volna hasonló dologra a támogatást, akkor annak megadták volna. Mi ezért nem haragszunk, hiszen az Újszövetség legfőbb parancsa a szeretet parancsa. De egy dologban bárki biztos lehet -fordított helyzetben mi nem így döntöttünk volna.

A keserű szájíz ellenére a rendezvényt megtartjuk, olyan terjedelemben és programokkal, amelyeket a támogatás hiányában a költségvetésünk lehetővé tesz.  Az eseményt továbbra is két szervezet rendezi:  a Tápiómenti  Nagyboldogasszony Közösség és a Közösen Ecserért Egyesület.

Megjegyzés hozzáfűzése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..