Vigyázz! Kész! BÖJT!


 A rendszeresen templomba járók bizonyára emlékeznek arra, hogy 2012. december 23-án fiatal felnőttként megkeresztelkedtem. Ez életem egyik legfontosabb döntése volt talán, melyre folyamatosan és tudatosan készültem. Most, a nagyböjt ideje alatt mi is ugyanezt tesszük, készülünk és várjuk Jézus feltámadásának ünnepét. Sokáig nem tudtam, hogy azok a katolikus „szabályok” és „normák”, amik meghatározzák mindennapi cselekvéseinket és hitéletünket, hogyan szolgálják az egyház egységét és saját életünk rendszerét. Külső szemmel nézve nem is érthettem, hogy mi értelme letérdelni az Oltári Szentég előtt, vagy hogy miért gyónjuk meg bűneinket és miért böjtölünk a Nagyböjt idején. Természetesen a katolikusok tudják, hogy mi, miért van, de nem elég tudni és rutinszerűen elvégezni. A katolikus katekézis nagyszerűen megfogalmazza azokat az irányelveket, melyeket be kell tartanunk így a nagyböjti időszakban, külön figyelve az életkori és egészségügyi sajátosságokra. Megkeresztelt katolikusként életem második böjti időszakát élem meg, és úgy érzem, hogy a lemondás akkor a leggyümölcsözőbb, ha nem egy külső megfelelési kényszerből, hanem a lélek indíttatására fogalmazódik meg bennünk, hogy mit áldozunk fel szeretetből. Egyszerűbben mondva, olyan dologról mondjunk le a Nagyböjtben, ami valóban nehézséget jelent számunkra! Nyilvánvaló, hogy a vegetáriánusoknak nem lemondás a húsfogyasztás mellőzése az étrendjükből. Továbbá a legfontosabb dolog, hogy a lemondás célja Isten legyen. Az, aki nem így böjtöl, csak saját magának tetszeleghet.

Aki esetleg még nem kezdett el böjtölni, itt a remek alkalom, hogy elhatározza magát, elkezdjen készülni a kereszténység talán legnagyobb ünnepére. Sétálva az utcán, sokakat látok, ahogy készülnek a tavaszra, elvégzik a tavaszi nagytakarítást, rendbe teszik a kertet (felmossák a járdát J ). Újítsuk meg mi is testünket és lelkünket, végezzük el a Szent gyónást és böjtöljünk úgy, ahogyan Máté evangéliumában olvashatjuk:

6Amikor böjtöltök, ne öltsetek olyan ábrázatot, mint a képmutatók, akik komorrá változtatják arcukat, hogy lássák böjtölésük! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. 17Te, amikor böjtölsz, kend meg fejedet és mosd meg arcodat, 18hogy ne lássák rajtad az emberek, hogy böjtölsz, hanem csak Atyád, aki a rejtekben is ott van! Akkor Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.” (Mt. 6,16-18).

Jancsók Péter

Megjegyzés hozzáfűzése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..