Nagypénteki patakparti mosdás


Húsvét környéki népszokások Ecseren

A Zöldkoszorú Hagyományőrző Kör az idén is megrendezte a nagypénteki patakparti mosdást.  Az egy évvel ezelőtt felelevenített régi ecseri szokás szerint a Szerelem patak vizének ezen a napon különleges ereje van. Az újraéledést, megtisztulást jelképező tiszta vízben való mosdástól egészséget, szépséget, fiatalságot és termékenységet reméltek. Ez az esemény régen szerves része volt az ecseri nagyheti népszokásoknak. A Széchenyi utcában található Szerelem patak partjára 2014. április 18-án délután várták az érdeklődőket.

A korabeli falu élete, ünnepei a katolikus egyházi év ünnepeihez kapcsolódtak szervesen. Évtizedekkel ezelőtt húsvét környékén több népszokás is megelevenedett Ecseren. Nagyszombaton a reggeli órákban már zengtek a csütörtökön elnémult harangok. Egy régi hagyomány szerint, ha a nagyszombati harangszóra megrázták a virágzó gyümölcsfák ágait, akkor bő termést várhattak. A délutáni mise után körmenettel ünnepelték Krisztus feltámadását. Húsvéthétfőn nem maradhatott el a locsolkodás, amit húsvét keddjén a lányok “sibálással” (vesszőzéssel) viszonoztak.” (idézet Aszódi Csaba András: Ecser története című könyvéből)

Megjegyzés hozzáfűzése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..