Úgy érzem, hogy szívesen és szeretettel fogadtak a kollégák


aranyzs_portré2014. augusztus 30.

Interjú Arany Zsolt igazgatóval

 Arany Zsolt igazgató 2014. augusztus 23-án vehette át a megbízását Czunyiné Dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár asszonytól Budapesten a Móricz Zsigmond Gimnáziumban megrendezett ünnepségen.Áprilisban két jelentkező adta be a pályázatát a Laky Ilonka Általános Iskola intézményvezetői tisztségére. Az Ecseri Fidesz helyi szervezete és a Közösen Ecserért Egyesület már az első pillanatban Arany Zsoltot támogatta a belső pályázóval szemben. Az előzetes véleményezésnél a tantestület a belső pályázót támogatta, viszont a diákönkormányzat tagjai Arany Zsolt kinevezését preferálták. Az Oktatási Bizottság és a képviselő-testület 3:3 arányban nem hozott érdemi javaslatot. A járási KLIK és az Emberi Erőforrás Minisztériuma Arany Zsolt pályázatát megalapozottabbnak találta, ezért őt támogatták. A KLIK 458 intézményvezetői pályázatot írt ki, amelyekre 551 pályázati anyag érkezett, végül 336-an kaptak megbízást. A többi intézmény esetében vagy eredménytelenül zárult a pályázat vagy nem volt jelentkező. A Ceglédről pályázó Arany Zsolt augusztus 25-én vette át az iskolát. Az átadás-átvétel után az iskolában fogadott az új intézményvezető, aki egy interjúban arról is beszélt, hogy miért jött el előző munkahelyéről és milyen reménnyel vág neki az új feladatnak.

 

Egy teljesen új közegbe került, hiszen az elmúlt 20 évben végig egyházi iskolában dolgozott. Milyen hatással volt önre az a központi ünnepség, ahol megkapta a megbízólevelét és mit mondott az államtitkár asszony?

Nagyon szép ünnepséget rendeztek a Móricz Zsigmond Gimnáziumban. Czunyiné Dr. Bertalan Judit ünnepi beszédében szimpatikusan vázolta fel az állami iskolák és az igazgatók feladatát, elmondta, hogy „az iskolaigazgatók nem csak az intézményt fogják vezetni, hanem egy település szellemi műhelyét is. Legyen az egy kis falu, vagy egy nagyváros legnagyobb kerületében működő iskola, a tantestületen, a gyermekek jövőjén keresztül tudják alakítani az ott élő közösségek sorsát, a közösség jövőjét”. Ebből is látszik, hogyaz állami iskoláknak nagyobb a mozgástere, a települések is bátrabban dolgoznak együtt az intézményekkel, ez rugalmasabb és sokoldalúbb lehetőséget kínál az iskolának. Remélem Ecseren nekem is sikerül ennek szellemében dolgozni.

Egy hete ismerkedik már az ecseri iskolával, milyen benyomásai vannak?

Úgy érzem, hogy szívesen és szeretettel fogadtak a kollégák. Az iskola műszaki állapota és a feltételek lehetővé teszik a zökkenőmentes tanévkezdést, a pedagógusok is készen állnak, még egy-két státuszt be kell tölteni, de az órákat így is tudjuk teljesíteni. A pedagógusokkal úgy érzem, hogy megtalálom a közös nevezőt, a közös hangot és a Vecsési KLIK-kel is jó munkakapcsolatot sikerült kialakítanom. Az önkormányzattal felvettem a kapcsolatot, találkoztam polgármester úrral. A gyerekeket és a szülőket még nem ismerem, éppen ezért már várom az augusztus 31-re meghirdetett tanévnyitót.

Egy messziről jött ember mindenhol felkelti az emberek érdeklődését. Ecseren is beindult egy suttogó „jól értesültség”. Mondanak itt jót is, rosszat is. Röviden mit tudna elmondani saját magáról?

Húsz éve végeztem földrajz-testnevelés szakon Szegeden a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd 2006-ban fejeztem be egyetemi tanulmányaimat a Janus Pannonius Tudományegyetemen Pécsett. 1994-től 2004-ig tanára, majd 2004-től 2014-i igazgatója voltam a Ceglédi Református Iskolának. Az én vezetésem alatt sikerült az intézményt 1100 fős óvodai és iskola bázissá bővíteni, 100 pedagógussal dolgoztam. Szerintem sikerült egy nagyon nagy ívű fejlődést elérni. 10 év után úgy döntöttem, hogy váltani szeretnék és keresek egy olyan iskolát, ami állami fenntartású. Megmondom őszintén, az egyházi iskola után egy kicsit vágytam is arra, hogy kipróbálhassam magam az állami intézmények világában. Pest megyében Ceglédhez az egyik legközelebbi iskola az ecseri volt, ahol igazgatói pályázatot írtak ki. Ezért ide is beadtam és örülök, hogy így alakult. Magamról még annyit, hogy három gyermek édesapjaként gyakorló szülő vagyok. Eddig egy munkahelyem volt. A családi hagyományokat követve szőlőtermesztéssel foglalkozom.

Igazgatói pályázatában több célkitűzést is megfogalmazott. Látva a körülményeket, mit tud megvalósítani?

Az iskola az országos kompetenciaszint átlaga felett van. Ebből következik, hogy a közösség jól végezte a munkáját, így sok mindentlehet erre alapozni. A kor igényének megfelelően nagyon fontosnak tartom az informatikai és idegennyelvű képzést és oktatást. Az élet hozza magával a tanulók egészséges nevelését is, ezért szükséges a mindennapos testnevelést fejleszteni. Sok ponton kell kapcsolódni a településen működő sportegyesületekkel, de idevehetjük a nemzeti lovas programot is. Fontosnak tartom a hagyományőrzést, a néptánccsoportok támogatását. Az egyházi felekezetekkel is ápolni és erősíteni kell a kapcsolatokat, kiemelten kell kezelni az iskola részvételét a település programjain. Az iskola ezzel tud elsősorban nyitni kifelé és ezzel tudja a szakmaiságát megmutatni.

 Polgár

 

 

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..