25 éve segíti a családokat a Rákoskeresztúri Családsegítő Központ


csase2014. szeptember 15.

A Rákoskeresztúri Családsegítő Központ 1989. június elsején kezdte meg hivatalosan a működését a XVII. kerületben. Az intézmény fennállásának 25. évfordulója alkalmából szeptember 11-én ünnepséget rendeztek, ahol köszöntőt mondott Fohsz Tivadar, a szociális ágazatért felelős alpolgármester. Beszédében hangsúlyozta, hogy a krízishelyzetben lévők számára nagy segítséget jelent a családsegítő munkája, hiszen ha valaki olyan helyzetbe kerül, amely kilátástalannak tűnik, és nem találja a kiutat, akkor ennél az intézménynél biztosan segítséget kap.

Galambos Pál intézményvesztő köszöntőjében szólt arról, hogy az induláskor fővárosi összehasonlításban alig néhány (6-7) helyen volt ilyen szolgáltatás. Először közel egy évtizedig a Pesti út 157. sz. alatti panelház egyik földszinti lakásában működött, majd a kilencvenes évek második felében költözött át a mai helyére, az akkor már használaton kívüli bölcsődeépület egyik részébe.

Az elmúlt 25 éve alatt a jogszabályváltozások miatt folyamatosan bővült a tevékenységi köre és ezzel összefüggésben nőtt az intézményt felkeresők száma is. Az utóbbi időszakban évente tartósan 3-4 ezer emberrel kerülnek segítő kapcsolatba a családsegítő dolgozói, ami 13-15 ezer találkozást jelent a segítők és ügyfelek között.

Legfontosabb szakmai tevékenységük a családgondozás mellett az adósságkezelés, a rendszeres szociális segélyezettek beilleszkedési programja és az aktív korú munkanélküliek álláskeresési tanácsadása, továbbá a kerületi szociális jelzőrendszer működtetése.
A családi, párkapcsolati problémák megoldásához egyéni tanácsadással, párkonzultációs és mediációs szolgáltatással járulnak hozzá. Már 1989-től, az indulástól kezdve működik a családsegítőben ingyenes pszichológiai és jogi tanácsadás is.

Fontos szakmai feladatot tölt be az intézmény életében a különböző segítő csoportok működtetése. Az intézmény munkájában a „csoportozások”, a csoportmunka már a kezdetektől állandósult, először hely hiányában csak 1-2 csoportjuk működött, majd az új helyre költözés után ezek száma megsokszorozódott. 2011-től már a családsegítőhöz tartozik, annak telephelyeként működik a Közösségi Pszichiátriai Ellátás is, ami a kerületi pszichés betegek számára jelent egy hiánypótló közösségi segítő szolgáltatást.

Az ünnepi köszöntők után dr. Szabó Lajos, az ELTE címzetes egyetemi tanára és Frankó András, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat terapeutája, intézményvezetője tartott előadást.

Forrás: rakosmente.hu

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..