Továbbra sem átlátható az EKO Kft. működése-videó


6ac120fd0b4b143822d7f317faca5711_XLSzeptember 17-én tartotta a ciklus utolsó képviselő testületi ülését Ecser Nagyközség Önkormányzata. A fideszes képviselők indítványukban az EKO Kft. működésének a tulajdonosi ellenőrzésére, illetve a Kft. teljes könyvelésének átvizsgálására tettek ismételten javaslatot. Miután ezt a napirendi pontot egyszerűen kivetette Gál Zsolt független polgármester, a 2012 óta közhiteles felügyelő bizottság nélkül működő, és azóta 120 millió Ft közpénzt felhasználó EKO Kft. működését továbbra is homály fedi. A legközelebbi ülést már az október 12-én megválasztandó következő testület tartja.

Az önkormányzati ciklus utolsó soros ülésén 26 napirendi pont szerepelt, közöttük Dr. Petky Ferenc és Hosszú János fideszes képviselők indítványa, amely betekintést kér az önkormányzati EKO Kft. működésébe. A közhitelesen bejegyzett felügyelő bizottság nélkül, a polgármester egyszemélyes irányításával 2012 óta működő Kft. működése már csak amiatt is érdeklődésre érdemes, mert fennállása mindössze 2 éve alatt 120 millió Ft közpénzt használt fel. Ezek a tények jól alátámasztják Dr. Petky Ferenc és Hosszú János fideszes képviselők indítványát, annál is inkább, mivel a cég működésére, gazdálkodásának megismerésére irányuló korábbi törekvéseik rendre elutasításba ütköztek. (melléklet: képviselői indítvány)

Gál Zsolt kéri a számára kényes napirendi pont törlését

Gál Zsolt polgármester – egyebek mellett – arra való hivatkozással kérte a napirendi pont törlését, mert az szerinte „egy választási kampány-téma lehet, ezért nem gondolja, hogy az utolsó testületi ülésen ezzel foglalkoznia kell a képviselő-testületnek”. Emellett hivatkozott egy folyamatban lévő könyvvizsgálói ellenőrzésre, továbbá arra, hogy a tavalyi könyvvizsgálói és az APEH vizsgálat eredményét is megismerhették a képviselők.

Hosszú János azonban kételyét fejezte ki, hogy erről szó volt valamelyik testületi ülésen, egyben kért még egy indokot, egy jogszabályi alapot, hogy az EKO Kft. működésével kapcsolatos kérdéskör miért kerül le a napirendről. A fideszes képviselő hangsúlyozta, a napirendi pont nem véletlenül került az utolsó testületi ülésre, Dr. Petky Ferenc képviselő társával ugyanis június óta kérik a cég teljes átvizsgálási lehetőségét, kérik, hogy élhessenek jogaikkal, ám ezt nem biztosították számukra.

Fideszes képviselő nem tekinthet be az EKO Kft. belső ügyeibe

Gál Zsolt polgármester szerint a tulajdonosi jog nem jelenti azt, hogy teljes átvizsgálást végezhetnek a képviselők, és a tulajdonosnak nincsen feladata az EKO Kft. belső ügyeinek, belső számlaügyeinek az ellenőrzésére. Hozzátette: a nyílt, nyilvános adatokhoz a képviselők hozzá tudtak férni.

Dr. Petky Ferenc aggályosnak tartotta a napirendről történő levételt. Kérdésére, miszerint képviselőnek nincs lehetősége betekinteni a Kft. teljes működésébe, a teljes könyvelésébe, és nincs lehetősége a teljes átvizsgálására, Gál Zsolt azt mondta: képviselőnek erre akkor van lehetősége, ha testületi felhatalmazást kap. (Márpedig a független többségű képviselő-testület aligha szavazná meg, hogy fideszes képviselő teljes betekintést nyerjen a Kft. ügyeibe szerk.)

Nem létező felügyelő bizottság felügyeli az EKO Kft.-t

Hosszú János aggályosnak tartja, hogy az EKO Kft. felügyelő bizottsága nem létezik, mivel nem sikerült a mai napig bejegyezni, ezáltal nem felel meg a törvényi előírásoknak. Tehát magyarán mondva ez a felügyelő bizottság nincs – tette hozzá a Hosszú János képviselő. Gál Zsolt elismerte, hogy a felügyelő bizottság még nincs bejegyezve, ám mint mondta „folyamatban van”.

Dr. Petky Ferenc kérdésére, hogy az SZMSZ vagy az önkormányzati törvény melyik paragrafusa rendelkezik arról, hogy képviselő csak testületi döntéssel tekinthet be a Kft. belső ügyeibe, a polgármester nem tudott válaszolni.

Az ügyrendi vita alkalmával Gál Zsolt polgármester tűzzel-vassal küzdött, hogy az EKO Kft. gazdálkodását firtató napirendi pont kikerüljön. Végül – a független többségű képviselő-testület határozatára – ezt a pontot levették a napirendről.

Így azonban felvetődik a kérdés: ha minden rendben van az EKO Kft. háza táján, miért nem tekinthet be önkormányzati képviselő az egyébként önkormányzati tulajdonú cég működésébe?

Megjegyzés hozzáfűzése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..