Helyi önkormányzati választás


Önkormányzati és polgármester-választásokat Magyarországon négyévente, (a változtatás után, vagyis ettől az évtől öt évente) az országgyűlési választásokat követően, ősszel tartják. A választás egyfordulós, sem érvényességi, sem eredményességi küszöb nincs. Szavazhat minden legalább 18 éves magyar állampolgár, illetve nem magyar állampolgár, akinek bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye van Magyarországon.

Helyi képviselők választása

A helyi képviselők választása a település népességszámától függően vegyes választási rendszerben vagy egyéni listás rendszerben történik. Előbbit a 10 000 lakos feletti, utóbbit a legfeljebb 10 000 lakosú településeken alkalmazzák.

Egyéni listás választás

A legfeljebb tízezer lakosú településeken a képviselő-testület tagjainak megválasztására az úgynevezett egyéni listás választási rendszert alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy a szavazólapon a jelöltek nevén kívül azt is feltüntetik, hogy a településen hány képviselő választható, és a választópolgár legfeljebb ennyi képviselőre adhatja le szavazatát. A szavazat akkor is érvényes, ha a választó a megválaszthatónál kevesebb jelöltre szavaz, de többre nem lehet!

Ecser lakossága 5000 fő alatti, ezért 6 fős testületet kell választani.

Az önkormányzati választásokon egyszerre több szavazólapot is kapunk, hiszen október 12-én több jelöltről is döntenünk kell.

  • a polgármester választása
  • az egyéni települési képviselők választása
  • a megyei közgyűlési képviselők választása
  • a nemzetiségi önkormányzati képviselők választása

A nagy önkormányzati választásokkal párhuzamban folyik a nemzetiségi önkormányzati választás is. Aki nemzetiségi szavazóként regisztrálta magát, az ország 2163 szavazóköreinek egyikében tud a nemzetiségi önkormányzatok jelöltjeire szavazni.

Szavazás menete:    A három polgármesterjelöltből egy főt,

a 16 képviselőjelöltből 6 főt kell beikszelni és

szavazni kell a megyei listára is.

A Helyi Választási Bizottság kisorsolta a jelölteket. A FIDESZ-Közösen Ecserért Egyesület jelöltjeit az alábbi sorszámokon találják meg, de ha a logóinkat követik, akkor is megtalálják a jelöltjeinket. Fontos, hogy egy lapon csak egy polgármester-jelöltet és hat képviselőjelöltet ikszelhetnek be!

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..