Hosszú János és Dr. Petky Ferenc képviselők rovata


kÉPVISELŐK DSC_00220Ezen az oldalon Hosszú János (Fidesz) és Dr. Petky Ferenc (Fidesz) képviselők véleményét olvashatják. Legutóbb a sokat vitatott telekadó kérdésében beszélgettünk a két politikussal.

 A telekadó árnyékában élesen támadják Gál Zsolték az előző faluvezetés”ingatlanforgalmazókkal”folytatott politikáját. A másik fél azt hangoztatja, hogy aki az ingatlanfejlesztő csoporttal szóba áll az már gyanús, sőt súrolja a becsületesség határát. Mi ezzel kapcsolatban az önök álláspontja?  

Dr. Petky Ferenc Adóbevételek növelésére, újak bevezetésére az Ecseri Önkormányzat egyáltalán nem volt rákényszerülve, hiszen a rendszerváltás utáni években a falu telekadó mentesen, tökéletesen működött. Ez úgy volt lehetséges, hogy a Harazin István féle vezetés stratégiai partnernek tekintette az ipartelep vállalkozóit és a szomszédos ingatlanfejlesztő csoportot. A közhiedelemmel ellentétben az ingatlanfejlesztő csoport javarészt Ecseri és Vecsési magánszemélyektől és egy TSZ-től vásárolta meg, az évtizedek óta parlagon heverő külterületi ingatlanokat. Az Ecseri önkormányzattól értéktelen külterületi földutakat vásároltak, amivel például útfenntartási költségektől szabadította meg a falut. Tisztába kell lennünk azzal, hogy ezzel az adás-vétellel a Harazin István féle vezetés Ecsernek 400 millió Ft bevételt hozó, a falunak kifejezetten előnyös hosszú távú településrendezési szerződést kötött az ingatlanfejlesztőkkel. Gál Zsolt állításával szemben a szerződéskötésben önkormányzati jogászok is részt vettek, ők készítették elő. A szerződést jóváhagyta a Közigazgatási hivatal, Gál Zsolt szavazatával a képviselő-testület, a Pénzügyi Bizottság, amelynek akkori elnökhelyettese épp a jelenlegi polgármester volt.

Hosszú János Annak idején az említett településrendezési szerződésnek köszönhetően megépült a Művelődési Ház, az Andrássy utcai Óvoda, közutak, parkolók. Még a 2010 után jövő faluvezetésnek is jutott a megnevezett pénzösszegből, amiből eszközöket, gépeket vásároltak, utat építettek. Az ingatlanfejlesztő csoport a 2011. befejezéssel közel másfél milliárd forint értékű terület és közműfejlesztésbe fogott, igazán impozáns terveket dolgoztak ki a területfejlesztésre, azonban a piacgazdaság természetéből adódó nemzetközi gazdasági és pénzügyi válság és a 2012-től bevezetett ecseri telekadó visszavetette, leállította a további fejlesztési lehetőségeket. A válság rajtuk kívül álló okokból következett be. Mint szomszéd ingatlantulajdonos az ingatlanfejlesztő csoport egy komolyan veendő, évek óta meglévő tényező, akikkel jó szomszédsági viszonyt kellene és illene ápolni. Velük szorosan együtt kellett volna működnie Gál Zsoltnak és csapatának. Azonban ők kifejezetten az ingatlanfejlesztő csoportra megtervezett, azokat igen komolyan sújtó telekadót vetettek ki.

A telekadó körüli viták komoly teret kaptak a választási kampányában és az elmúlt három évben. Önök következetesen kitartanak az álláspontjuk mellett, miért?

Hosszú János Gál Zsolt Polgármesternek semmilyen átfogó adópolitikai stratégiája sem volt, és Ecseren első ízben ő vezette be a telekadót! Dr. Petky Ferenc képviselőtársammal együtt a telekadó bevezetését elleneztük. Sőt, Gál Zsolték állításaival szemben, az elmúlt négy évben olyan javaslatunk vagy képviselői indítványuk nem volt, amellyel kommunális vagy egyéb adó bevezetését javasoltunk volna. Erről a képviselő-testület nem tárgyalt, határozat nem hozott: (lásd: www.ecser.hu/jegyzokonyvek). Viszont egy tervezhető, kiszámítható, egyenlő közteherviselés elvét követő adópolitikáról szívesen tárgyaltunk volna. De erre lehetőséget nem kaptunk, mert a polgármester úrék ebben a tekintetben is erőből politizáltak.

Dr. Petky Ferenc A telekadó bevezetését alapvetően elleneztük. Azonban amikor észrevettük, hogy Gál Zsolték minden előzmény nélkül még is be akarják vezetni a telekadót, akár 80Ft/m2!!! mértékben, konstruktív módosító indítványokat tettünk egy óvatos, egységes 10 Ft./m2 adómértékre. Ezt az adót a 2012. évre a függetlenek által agyonkritizált ingatlanfejlesztő csoport be is fizette. Majd 2013-ra és 2014-re a 10 Ft/m2 alapadó mérték mellett, kifejezetten az ingatlanba fejlesztők területeit megsarcolva, 40Ft/m2 . adósávot szavaztak meg a polgármester úrék. No, ebben nem voltunk partnerek. Hiába tettünk javaslatot óvatos, sávos, reálisan beszedhető konstrukcióra, Gál Zsolték mindig lesöpörték az indítványainkat.

Véleményük szerint miért nem megfelelő az ecseri telekadó rendszer?

Hosszú János A polgármester és csapata egy átgondolatlan, diszkriminatív, kifejezetten az ingatlanfejlesztő csoportot mélyen sújtó telekadó rendszert „alkottak”. Hiszen kifejezetten az ő ingatlanjaik után a tulajdonosoknak 40 Ft./m2 telekadót kell fizetniük. Közben a külföldi multik kezében lévő nemzetközi repülőtér területeiért a tulajdonosok érdekes módon mindössze 10 Ft/m2 telekadót fizetnek Ecser kasszájába! Ugyanannyit, mint amennyit például a Kálvária Lakódombon élő polgár fizet beépítetlen telke után! Pedig ha a repülőtértől annyi telekadót szednének be, mint amennyit például a XVII. kerület, akkor Ecsernek ebből évente közel 190.000 millió Ft telekadó bevétele lenne. Ez az összeg a falu éves költségvetésének a harmada!

Dr. Petky Ferenc A fenti példa jól szemléli, hogy a jelenlegi polgármester és csapata így diszkriminálja az ingatlanfejlesztő csoportot, de miért is teszi ezt? Azért mert Harazin István polgármesterhez köthető a falu érdekeit szolgáló megállapodás az akkori önkormányzat és az „idegen” ingatlan befektető csoport között. Az ilyen típusú megszorító, vállalkozásokat „megölő”, pénzt mindenáron zsákmányolni akaró adópolitika a szocikra volt jellemző. Ennek „eredményeit” 2002-2010 között mindenki saját bőrén is megtapasztalhatta. A jelenlegi polgármesternek és csapatának „köszönhetően” most ugyanez zajlik itt Ecseren, amit elnevezhetünk Gál Zsolt-féle kegyetlenül szivató adóprés politikának!

Igaz Gál Zsoltnak azon állítása, hogy aki ráépít Ecser ipari földterületére, az mentesül a telekadó befizetése alól?

Hosszú János Ecser Önkormányzat 19/2012.XI.28. rendelete szerint az épület, épületrész hasznos alapterületével egyező nagyságú telekrész mentesül csak a telekadó befizetése alól. Tehát ha valaki a 1000 m2 –es területére egy 250 m2 –es alapterületű ipari épületet épít, akkor a fennmaradó 500 m2 –es területrészre telekadó kötelezettsége továbbra is fenn áll. Tehát itt is csúsztat a polgármester, hiszen a fenti példa egyértelműen bizonyítja állításának valótlanságát. Az ilyen és ehhez hasonló polgármesteri valótlanságok, csúsztatások, együttműködésének hiánya, a kegyetlen adóprés politikája váltották ki az ingatlan befektető csoport haragját, ami sajnos jelenleg is zajló perek formájában nyilvánul meg és akár 10-15 évig is eltarthat. Kérdezem, hogy miből fog élni, fejleszteni Ecser.

Dr. Petky Ferenc Hasonló együttműködés hiány mutatkozik az ipartelep vállalkozóinak irányába is. Felhoznék néhány példát, amelyek jellemzik Gál Zsolt ingatlanfejlesztő csoporttal és az ipartelep vállalkozásaival való „együttműködési” stílusát. Tehetős vállalkozókat, azok képviselőit gyorséttermekbe hívja tárgyalni, – stílus teszi az embert. Ecseri ipartelepre szennyvíz csatorna építésében való együttműködést ígért az ott működő vállalkozásoknak a polgármester. Ennek ellenére négy év alatt még csak a tervek előkészítését sem kezdte el. A szomszédos Pro-Form és a focipálya közötti magas biztonsági kerítés építéséről „egyeztet” immár három éve a polgármester és a vállalkozó. A polgármester ígérgetései ellenére semmi sem történt ez ügyben. (fotó:IDE KERÜLJÖN A FOTÓ A LYUKAS-FOLTOZOTT KERÍTÉSSEL, – már küldtem! )

Megjegyzés hozzáfűzése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..