„A törvény nevében”


A Területi Választási Bizottság elmarasztalt és helyreigazítást kért

A polgármester ügyesen manipulál. Kíváncsian vártuk, hogy a Területi Választási Bizottság döntését végrehajtja-e? Most sem csalódtunk, mert a tényeket elferdítve a saját „pozitív képét” nem sértve, kissé szemérmesen, lerövidítve közöltette le az önkormányzat lapjában a helyreigazítást. A tény ettől tény marad, vagyis a polgármester október 10-én közvetlen a választás előtt megjelenő Cserfába közpénzen berakatott egy teljes oldalt a saját kampányát támogatva. Ilyet a legvadabb afrikai országban sem mernének megtenni (nemzetközi megfigyelő csoport figyeli a választás tisztaságát). A kifogást a Területi Választási Bizottságban is megdöbbenve olvasták.

A bizottság határozata egyértelmű volt. Ezt a kérdést 2012. január 1-jétől „A sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény” szabályozza. Az új rendelkezés egyértelműen kimondja, hogy a helyreigazítást ugyanakkora felületen kell eszközölni, ahogy eredetileg elkövették. Idézem a törvényt:

Ecserert 2014 09.indd„SAJTÓ-HELYREIGAZÍTÁSI JOG

  1. § (1) Ha valakiről bármely médiatartalomban valótlan tényt állítanak, híresztelnek vagy vele kapcsolatban való tényeket hamis színben tüntetnek fel, követelheti olyan helyreigazító közlemény közzétételét, amelyből kitűnik, hogy a közlés mely tényállítása valótlan, illetve megalapozatlan, mely tényeket tüntet fel hamis színben és ehhez képest melyek a való tények.

(2) A helyreigazító közleményt napilap, internetes sajtótermék és hírügynökség esetében az erre irányuló igény kézhezvételét követő öt napon belül a közlemény sérelmezett részéhez hasonló módon és terjedelemben, lekérhető médiaszolgáltatás esetében az erre irányuló igény kézhezvételét követő nyolc napon belül a közlemény sérelmezett részéhez hasonló módon és terjedelemben, más időszaki lap esetében az igény kézhezvételétől számított nyolc napot követően a legközelebbi számban a közlemény sérelmezett részéhez hasonló módon és terjedelemben, lineáris médiaszolgáltatás esetében pedig ugyancsak nyolc napon belül, a közlemény sérelmezett részéhez hasonló módon és azzal azonos napszakban kell közölni.”

Ehhez képest látható a megvalósítás!

Most már csak civil kontrollként azt kérjük ebben a ciklusban is, hogy nyíltan és őszintén politizáljanak, ami Ecser boldogulását és fejlődését elősegíti. Az első lépés ezen az úton nem a legjobban sikerült.

Megjegyzés hozzáfűzése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..