Kedves Ecseri Lakosok!


koszontjuk-ecseren-3Hatalmas megdöbbenéssel olvastam még 2014 őszén, Puha Attilának, községünk lakosának észrevételére való reakciókat a világ legnagyobb közösségi oldalán.

  1. Attila kinyilvánította véleményét a helységben működő EKO-Kft. kivitelezési munkájáról. Véleményem szerint, ha egy kicsit erős stílusban is, de nem alaptalanul posztolta ki felháborodását a közösségi hálóra. A felháborodás lényege a Rákóczi utcai (Steinmetz utca és Petőfi utca közötti szakasz) „járdafelújítás” volt, ahol esős időben szemmel láthatóan nagy mennyiségben megáll a víz. Azon Kedves Olvasók számára, akik nem olvasták a bejegyzést, röviden elmondom, mi is váltotta ki a konfliktushelyzetet. Az EKO-Kft. a fent leírt utcarészen felújítást hajtott végre, melynek során pár méteres szakaszon viacolor kővel „foltozták” meg községünk fő útjának járdáját, ezzel is bemutatva, hogy mily színes a mi 700 éves községünk! (700 éve talán még volt ízlésük az embereknek…). A korábban említett vízmennyiség megállásának oka (bárki megtekintheti, ha arra jár) nem más, mint hogy az a része a járdának emelkedő, így evidens, hogy a víz lefelé fog folyni. Ezzel nem lenne különösebben probléma, ha egy vízelvezetőt építettek volna be a járdaszegélyhez. De ez elmaradt, és a járdaszegélyt rögtön a talajréteg követi, viszont szintén szemmel láthatóan több centis szintkülönbséggel, mindezeket tetézve azzal, hogy dőlése van az új járdának a talaj felé. Szumma szummárum: a víz olyannyira megáll, hogy egy átlagos cipőt képes legalább a feléig elnyelni.

Engem nem a bejegyzés tartalma döbbentett meg, hanem, mint már említettem, az arra való reagálások hada. Több ecseri lakos, többségük a kft. tagja, arrogáns és gyomorforgató stílusban válaszolt a bejegyzésre. Tán még ezek mellett is elsuhanna a figyelmem. De egy kívülálló ember csak az elvégzett munka eredményét kritizálta, ennek ellenére munkások reakciója egytől egyig személyeskedő volt. P. Attila először arra szeretett volna magyarázatot kapni, hogy miért nem lehet praktikusabban, efféle akadályok kiküszöbölésével megoldani egy felújítást. A következő válaszokat kapta:

„Mibe telt volna egy vastag aszfalt réteggel kiegyenlíteni?”- Szerintem sokba…„

„Örülni kéne, hogy javítják, és ha ez nem megfelelő, 4400 másik település van a drága országunkban…”

„…amúgy meg Atesz, mikor nálunk „dolgoztál” neked volt valami építő jellegű ötleted? mert aki a lapátot se tudja megfogni az ne okoskodjon. szerintem.”

Ezek, illetve az ezekhez hasonló stílusú reakciók nekem biztosan, de szerintem még jó pár lakosnak kérdőjelet „akaszt a feje fölé”.

Mire is gondolok? Nos, miután képesek megkérdőjelezni azt a fajta munkát, amit P. Attila számos fiatallal együtt végzett Ecseren más lakosok szeme láttára, pláne hogy ezt a munkát az EKO-Kft.-nek végezték, felettébb különösnek érzem azt a fajta Cserfa-cikket, ahol a polgármester úr arról ír: miként nevelte életre a fiatalokat a diákmunka a kft.-ben.

A 4400 másik település gondolatmenete pedig egyértelműen egy „KÖLTÖZZ EL, HA NEM TETSZIK!” típusú üzenet. Ha annyira minden rendben van a községünkben, ahogy azt a polgármester látja (vagy láttatja), akkor ilyenfajta gondolatok hogyan merülhet fel bárkiben is, aki az önkormányzati kft.-nél dolgozik?!

Ami meg a legelső idézetet illeti… Nos… általában az ember nem szeret félmunkát végezni. Vagy van rá pénz, és belekezd, vagy nincs, de akkor nem is fog hozzá.

Ezt követően a polgármester is hozzászólt a bejegyzéshez – szerintem csak véletlenül nem vette észre az EKO-Kft. dolgozóinak reagálását -, és azzal rukkolt elő, hogy minden a legnagyobb rendben működik Ecseren. És csatolt még ehhez egy időjárási térképet is, hogy épp hol van nagy esőzés. Szerintem a vak is látja, hogy ennél látványosabb tématerelés nem hajtható végre. De vajon miért szükséges a polgármester részéről ez a terelés?

Vajon miért történtek ezek a sértegetések? Ezek a lenézések? Félelem, elcsendesítés, összejátszás uralkodik községünkben? A választ mindenki adja meg saját maga!

Sok minden nincs még rendben a mi községünkben. Nem úgy, ahogy azt a polgármester gondolja.

  1. n.

Megjegyzés hozzáfűzése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..